Wat is een “normale” menstruatiecyclus?

Het begrijpen van je cyclus begint natuurlijk bij je cyclus zelf.
Meer bepaald wat een “normale” cyclus inhoudt.

Soms zit ik zo diep in mijn eigen expertise dat ik vergeet om vaak genoeg de basis uit te leggen.

Dus in deze blogpost geef ik antwoord op één van de meestgestelde vragen: “Wat is een “normale” menstruatiecyclus?”
En ook: Wanneer is het dus tijd om hulp in te schakelen?

1️⃣ Wat is een Normale Menstruatiecyclus?

Lengte van je Cyclus 📏

De lengte van je cyclus zit idealiter tussen de 25 en 35 dagen.

Langere cyclussen kunnen wijzen op een laag oestrogeen niveau, wat een ovulatie kan vertragen. Kortere cyclussen kunnen dan weer duiden op een te vroege ovulatie of een probleem met de luteale fase (de periode tussen je eisprong en menstruatie), wat een negatief effect kan hebben op je progesteronproductie.

Regelmaat ⏲️

Een regelmatige cyclus betekent dat er maximaal 2 à 3 dagen verschil zit tussen je cycli.

⚠️ Het is normaal dat stress of grote gebeurtenissen invloed kunnen hebben op je cyclus. Een patroon zoals 29 – 31 – 28 is regelmatig, terwijl 32 – 38 – 29 – 42 als onregelmatig wordt beschouwd.

Menstruatie 🩸

De eerste dag van je cyclus is de dag dat je menstruatie begint en je effectief een hulpmiddel zoals bijvoorbeeld een maandverband of menstruatiecup nodig hebt.

Een normale menstruatie duurt ongeveer 3 tot 5 dagen.

Misschien interessant om te weten – gemiddeld verlies je 2 eetlepels bloed per dag, wat kan oplopen tot 4 eetlepels.
Wat dat betekent voor de hulpmiddelen:

  • Met een cup 8 uur moeten kunnen inhouden.
  • Menstruatieondergoed kan een dag meegaan.
  • Je zou met ongeveer 6 à 10 normale tampons of maandverbanden moeten toekomen doorheen heel je menstruatie.

De kleur van je bloed is bij voorkeur dieprood en bevat geen grote bloedklonters (+2 cm). Je kan de textuur het beste vergelijken als een lichte siroop.

⚠️ Het is normaal om sensaties te voelen door de samentrekkingen van je baarmoeder, maar standaard pijn is niet normaal.

2️⃣ De Fasen van je Menstruatiecyclus

Zoals je misschien al weet, heeft je cyclus (net als de seizoenen) 4 verschillende fases:

Menstruatie (Winter) ❄️

Zoals eerder vermeld, begint je cyclus steeds met je menstruatie. Net zoals in de winter, staat deze fase erom bekend om lekker in je cocon te kruipen.

Folliculaire Fase (Lente) 🌸

Deze fase start terwijl je mogelijk nog bloed verliest. Het toenemende oestrogeen geeft je meer energie en zin om buiten te komen. Je brein zet hormonen in gang om een eicel te laten rijpen.

Ovulatie (Zomer) ☀️

Tijdens deze fase bereik je een hormonale piek vlak voor je ovulatie. Dit zorgt voor veel energie en zin om onder de mensen te zijn (tip voor de introverten onder ons: dan kan jij ook van deze energie profiteren 💪🏼). Deze fase duurt ongeveer 4 dagen.

⚠️ Het is belangrijk om te weten dat ovulatie geen pijn zou moeten doen (het is wel normaal om een sensatie te voelen). De exacte timing van je ovulatie varieert per persoon en per cyclus, dus vertrouw je lichaam en de signalen die het geeft zoals witverlies en temperatuur in plaats van apps.

Luteale Fase (Herfst) 🍂

Deze fase duurt liefst 10 à 14 dagen en wordt gedomineerd door het hormoon progesteron. Dit hormoon fungeert als je natuurlijke filter en beschermer. Tijdens deze fase kan je je anders voelen en meer zin hebben in rust en orde. Het is echter niet normaal om constant getriggerd te worden door alles en iedereen. Dit kan wijzen op een progesterontekort of oestrogeenoverschot.

3️⃣ Wanneer Moet je Hulp Inschakelen?

Als je menstruatiecyclus niet binnen de hierboven genoemde normen valt, kan het verstandig zijn om hulp in te schakelen. Langdurige of zeer korte cyclussen, onregelmatigheden, pijnlijke ovulaties, of constante irritaties kunnen allemaal tekenen zijn dat er iets niet helemaal klopt met je hormonale balans.

De definitie van “normaal” neem je best steeds met een korreltje zout, we zijn nu eenmaal allemaal uniek. Tegelijkertijd als je lichaam signalen uitstuurt dat er iets niet helemaal klopt, is het belangrijk om hier naar te luisteren.

Is er iets in deze blogpost dat je triggerde? Of heb je nog vragen?
Stuur gerust een mailtje naar marijke@lamutti.be.

Laten we samen werken aan een gezondere en zelfverzekerde jij!

Deel dit artikel:

Recente blogposts

stress tijdens menstruatie cyclus

Hoe heeft stress een impact op mijn cyclus?