Dit is mijn favoriete soep aller tijden! En dat wil iets zeggen als je weet dat ik als kind soep niet binnenkreeg zolang ze niet gemixt werd. 😄 Qua smaak is het een bommetje én in voedingsstoffen dankzij de kippenbouillon en gember.
Postpartum is dit ideaal de eerste dagen omdat het gemakkelijk te verteren is en de soep je herstel (en melkproductie) mee ondersteunt.
Tijdens je menstruatie is dit de perfecte soep om dezelfde redenen: in deze periode willen we vooral inzetten op warme maaltijden zodat al onze energie naar het herstel van de baarmoeder kan gaan. Uiteraard is dat herstel minder ingrijpend dan na een bevalling, maar zeker ook belangrijk.
1️⃣ Ingrediënten (6 à 8 porties)
- 1 à 1,5 kg kip (hele kip of stukken kip, liefst biologisch of vrije uitloop, Couvert biedt kwaliteit, maar bij Crisp kan je ook goede alternatieven bestellen)
- Halve ajuin (geschild en in kleine stukjes)
- 5 cm gember (met schil indien biologisch, in grove stukken)
- Zakje zeewier vlokken (optioneel) (ik doe kombu vlokken in een stoffen theebuiltje en voeg dat toe voor extra jodium, vooral postpartum heel belangrijk)
- 3 wortels (fijne stukjes)
- 5 dadels (Chinese rode dadels of ‘jujube’s’ hebben de voorkeur, maar moeilijker te vinden. Medjool dadels zijn een goed alternatief.)
- 3 eetlepels gedroogde goji bessen (optioneel, hoog in antioxidanten en goed voor ons immuunsysteem dus zeker de moeite waard)
- Keltisch zeezout
2️⃣ Het recept
Spoel de kip af in koud water en plaats het in een grote kookpot. Zet de kip ruim onder water en breng alles aan de kook. Zodra het water kookt, verwijder je het schuim met een schuimspaan. Voeg daarna de ajuin, builtje zeewier vlokken en gember toe. Zet je vuur op medium en laat het 40 minuten koken (met deksel op de pot, kijk af en toe om eventueel extra schuim te verwijderen).
Haal je pot van het vuur en de kip uit de pot. Eens het vlees is afgekoeld, haal je het gekookte vlees eraf. Met twee vorken kan je dat uit elkaar trekken (zoals ‘pulled chicken’). Enkele van de overblijvende botten doe je dan terug in de pot samen met het kippenvlees. Afhankelijk van hoeveel vlees je hebt, kan je nog wat apart houden voor een ander gerecht.
Voeg de dadels en wortelen toe en laat de pot 45 minuten pruttelen op een laag vuurtje (met deksel). Voeg de goji bessen toe en laat het nog 15 minuten verder pruttelen. Daarna zet je je vuur uit, werk je de soep af met zeezout en verwijder je de botten, het builtje met de zeewier vlokken en de gember.
3️⃣ Houdbaarheid & invriezen
De soep blijft 5 dagen goed in de koelkast, 3 maanden in je vriezer.
Indien je wil invriezen: gebruik glazen bokalen. Vul die met soep tot 5 cm van de rand. Eens afgekoeld, zet je de bokalen in je vriezer met telkens voldoende spatie tussen je potten. Het deksel leg je er los op. Eens de soep is bevroren, kan je het deksel er vast op draaien. Ontdooien doe je door de avond ervoor een bokaal in je koelkast te zetten. De dag erna kan je de soep dan opwarmen op een vuur (of in een microgolf in het ziekenhuis bijvoorbeeld).
Toen we naar het ziekenhuis vertrokken voor de bevalling van ons zoontje Phil, heb ik 2 bokalen van deze soep meegenomen. Zo konden die al stilletjes ontdooien tijdens de bevalling en had ik de dagen erna heerlijke soep.
Meer tips krijgen voor postpartum herstel?
Download dan hier mijn gratis gids.